Какво е асистенция - ФИБА правила

 Какво е асистенция - ФИБА правила
29-10-2021 12:44
В серия от публикации ще бъдат представени възприетите и валидни статистически показатели и правила в баскетбола, които са актуални и се прилагат в България от лицензираните статистици към БФБаскетбол.

Асистенцията в баскетбола е подаване/пас, който, директно води до отбелязване на точки от съотборник (различно от директно отбелязване на точки).

ФИБА ПРАВИЛО за асистенции:

Подаване/пас към състезател, който е в наказателното поле и отбелязва без да напуска наказателното поле, винаги се отбелязва като асистенция.

Пояснение 1: Състезател е в наказтелното поле, когато единият от двата му крака е:

  • в наказателното поле с целия си обем;
  • върху очертанията на накзателното поле (ограничителните линии).

Пояснение 2: Времетраенето, престоят и допълнителните движения на състезателя са без значение и не се взимат предвид;
Пояснение 3: Ако състезател получи топката в наказателното поле, след което го напусне и отбележи точки, асистенцията се отмена, т.е. няма асистенция:



Подаване/пас към състезател, който е извън наказателното поле, който отбелязва точки без дрибъл, винаги се отбелязва като асистенция.






Пояснение: Времетраенето, престоят и допълнителните движения на състезателя за без значение и не се взимат предвид, както и броят защитници срещу него/нея.

Подаване/пас към състезател, който е извън наказателното поле, който отбелязва с един или повече дрибъла, се маркира като асистенция, ако
на състезателя не се налага да надиграва защитника си 1-на-1. Асистенция не се отбелязва, ако състезателят надиграе защитника си в 1-на-1 ситуация, в която защитник се намира в защитен стоеж, директно пред нападателя, между него и коша. Защитниците/Помощта от слаба страна са нерелевантни към ситуацията и се игнорират, т.е. асистенция е налице.

Асистенция се отбелязва и в случаите, когато нападателят извърши незабавно движение/реакция към коша при получаване на подаването, като по този начин изведе защитника от баланс (не е наличен стабилен защитен стоеж). Този тип завършващи подавания е прието да се наричат off-balance асистенции.

В ситуации на заслон и подаване тип "ръка в ръка" (hand-off), почти винаги е налице асистенция, поради това, че защитникът е спрян от заслона и нападателят не се налага да го надиграва след получаване на топката.

Асистенция (извън наказателното поле с дрибъл) - защитникът не е в защитен стоеж, няма надиграване 1-на-1

https://youtu.be/EFMn7F5VoL8



https://youtu.be/NQKA1Mygst8

Асистенция (извън наказателното поле с дрибъл) при заслон и hand-off подаване:

https://youtu.be/yA-t0mxpes8

Асистенция (извън наказателното поле с дрибъл) при защитник off-balance:

https://youtu.be/0kbGsh8l4ko

Асистенция по време на бърза атака е налице, само когато подаването е получено/уловено в предно поле, като подаващият може да се намира в задно поле.

https://youtu.be/wH_vRJaCvIc

Асистенция при наказателни удари:

Ако състезател, който получава топката, е фаулиран в процес на стрелба (започнало движение), и отбележи поне единия от двата наказателни удара, подаването се отбелязва като асистенция, при същите условности, като при успешен опит за стрелба.

Генерални принципи при асистенции:

Само едно подаване се отеблязва като асиситенция при отбелязана стрелба;
Само последното подаваане преди успешната стрелба се отбелязва като асистенция (дори и ако ситуацията е създадена от предходното подаване;
Разстоянието, вида на стрелбата и лекотата/усилията, с които състезател отбелязва стрелба не са от значение;
Не се отбелязва асистенция, ако подаването е пресечно или отклнено и топката случайно попадне в ръцете на състезател, за който изначално не е било предназначена. В такъв случай, дори и състезателят да отбележи, случайно попадналата в ръцете му топка не се възприема като асистенция
В случаите на неспортсменско нарушение асистенция е възможно да се отчете само ако нападателят е стартирал движение с дрибъл в посока на коша, като не се прилага интерпретация дали последващото движение ще бъде опит за стрелба или не
При стрелба с дърпане назад (step back) не се отбелязва асистенция. Възприема се, че движението за стрелба създава ситуцията и надиграва защитнка 1-на-1.

Информацията в статията е изготвена от Лили Борисова - ФИБА международен инструктор по баскетболна статистика и специалист по спортни данни.

*БФ Баскетбол следва критериите на ФИБА за баскетболна статистика, който са валидни в цял свят за организациите - членове на ФИБА, като в България се прилага ФИБА Статистически правила (2018 г.).