БФБаскетбол започва 2021 г. с кампания по разширяване на екипа от статистици

БФБаскетбол започва 2021 г. с кампания по разширяване на екипа от статистици
04-01-2021 15:00
БФБаскетбол започва 2021 г. с кампания по разширяване на екипа от статистици.

В момента България има около 100 активни, лицензирани баскетболни статистици, разделени в 3 категории: ФИБА лицензирани, напреднали и начинаещи. Всички те обслужват първенствата на БФБаскетбол и НБЛ, срещите на националните отбори, баскетбол на колички и подрастващи. Нарастващите нужди от квалифицирана статистика е причина за нуждата от увеличаване на този екип.

Баскетболният статистик е една от ролите и официалните длъжности към всеки баскетболен мач. Заедно със секретарите, съдиите и дежурните представители (комисарите), статистиците оформят т.нар. Група на лицата, обслужващи баскетболните срещи.

„Задачата на статистиците е да запишат всичко, което се случва по време на баскетболната игра. Работата им може да се интерпретира като детектор на събития, който ги разпознава, класифицира и записва в хронологичен ред. От първия до последния съдийски сигнал - не остава действие, което да се случва между двата коша, което да не трябва да бъде регистрирано от статистическия екип“, обяснява ФИБА инструкторът по баскетболна статистика  Лилия Борисова. Тя е отговорна за обучението и процеса по лицензиране на статистиците у нас.

По време на игра, статистиците отбелязват последователно действията на отбора, който атакува (опитва се да вкара топката в противниковия кош) и на този в защита. Така в хода на двубоя всеки играч отбелязва или пропуска да вкара точки, хваща борби (след пропуснати стрелби), подава асистенции, прави грешки, отнема топката, блокира противникови стрелби, извършва или получава нарушения. Точно тези действия проследяват фокусирано и записват статистиците. А въведената информация се обобщава, сортира, групира и калкулира в проценти, като финалния й вид достига до всички, на които е нужна.

„Във всеки един баскетболен мач статистиците регистрират между 900 и 1500 действия в зависимост от продължителността на срещата; скоростта, с която се играе; пол; възраст и ниво на професионализъм.  Всичко това се случва чрез специална компютърна програма - апликация, която е изработена специално за нуждите на баскетболната статистика“, допълва Лилия Борисова.

За допълнителна информация и записвания - lili@basketball.bg.

снимка: www.geniussports.com